Szex 50 fölött

A szex minden korban más, egészségi szempontból közép- és idősebb korban talán még fontosabb, mint fiatalon. Ezt igazolják azok a kutatások, amelyek az agyra és annak a gondolkodáson alapuló képességeire, valamint a szellemi és testi egészségre gyakorolt hatásával foglalkoztak.

Ennek ellenére az ötven fölöttiek és az idősebbek számára gyakran tabu az intimitás, pedig naiv dolog volna azt hinni, hogy az ötvenesek, hatvanasok, hetvenesek nem szexelnek, nem vágynak egymás testi közelségére. Problémát inkább az okozhat, ha gond van a szex minőségével, mert akkor a gyakorisága is csökken. Pedig az esetek többségében elegendő lenne legyőzni a szégyenérzetet, és felkeresni egy szakembert, aki segít megoldani a nehézséget.

 

A leggyakoribb problémák

Ebben a korban általában nincs baj a szexuális vággyal – mondja Jozef Španka, az Ingyn rendelő nőgyógyásza, a nők számára azonban a hüvely szárazsága és a hüvelyfal rugalmasságának elvesztése miatt fájdalmassá válhat az aktus. A menopauza időszakában megváltozik a hüvely és a méh anatómiája, a nők egy része inkontinenciával küzd, és ez zavaró lehet aktus közben. A férfiak legtöbbször erekciógondok esetén mennek el szexológushoz.

„Nem ritka jelenség, hogy mindkét fél belefáradt a kapcsolatba, főleg, ha a pár egyhangú életet él, s a nemi aktus mindig ugyanabban az időben, ugyanazon a helyen, ugyanolyan pózban zajlik. Nem ritka ebben a korban a házastársi hűtlenség, a férfiak fiatal szeretőt találnak, bár hasonló viselkedés manapság a nőknél sem ismeretlen” – mondja Robert Máthé szexológus.

 

Keressük fel a szexológust

Társaságban nem túl gyakori beszédtéma az idősek nemi élete. Ha a párok nem tudják, hogyan oldják meg a helyzetet, kihez forduljanak, könnyen megtörténhet, hogy megromlik, sőt fel is bomlik a kapcsolatuk. A nőknél a megoldás hatékony módja, hogy felkeresik a nőgyógyászukat. „Fontos, hogy ebben a korban rendszeresen eljárjanak vizsgálatokra, hogy a ginekológus a rákmegelőzés mellett a változókori zavarokkal is foglalkozzon, beleértve a szexualitással kapcsolatosakat” – mondja Jozef Španka, hozzátéve, hogy ez a család működésének szempontjából is igen jelentős. Ha a nő erről a témáról nem beszél magától, ajánlatos, hogy nagyon tapintatosan az orvos hozza fel, mert teljesen egyéni dolog, hogy valaki beszél-e a szexuális gondjairól.

„Manapság már az idős párok is gyakori vendégei a szakrendelőknek ilyen problémáikkal – mondja Robert Máthé. – Ötvenen túl még inkább szükséges a komplex szemlélet, mert a szexuális problémák, főleg a férfiaknál, komoly betegség tünetei is lehetnek.” A szexuálterapeuta még hozzáteszi, hogy manapság egész sor kezelési mód áll rendelkezésre, amelyek segítségével megoldható a probléma. Ezért sem kell félni attól, hogy felkeressék a szakrendelőt.

 

A változókor előnye és hátránya

A szakemberek és a laikusok megegyeznek abban, hogy a nők attól kezdve, hogy elkezdődik náluk a klimax, másképp tekintenek a szexre, ugyanis már nem eshetnek teherbe. „A klimaktérium számos nő számára egyfajta fellazulást, szexuális nyitottságot hoz, azt, hogy végre élvezhetik a szexet. A termékenység elvesztésének kezdeti, negatív emóciókkal teli érzése hamar elmúlik, s ugyanannyira képesek élvezni az együttléteket, mint korábban” – állítja Robert Máthé. Szerinte az, hogy ebben az időszakban már nincs szükség fogamzásgátlóra, bizonyos megnyugvást jelent, nem kell félni a nem kívánt terhességtől.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a nemi életben épp a változókor okoz bizonyos bonyodalmakat, főként a vaginális szárazság miatt. Az orvos ilyen esetben „testre szabott kezelést” ajánl, amely helyreállítja a női szervezet egyensúlyát, s újra élvezetessé válik az együttlét.

 

Ha eltűnik a nemi vágy

A szexualitást számos külső és belső tényező befolyásolja. Ezek között lehetnek a hormonális zavarok, lelki problémák vagy az, hogy mennyire érezzük jól magunkat a kapcsolatban. Jozef Španka nőgyógyász szerint azoknak a nőknek, akiknél csökken a szexuális vágy, a legnagyobb valószínűség szerint eleinte elegendő, ha felkeresik a ginekológust.

„Az elv, hogy az okokat gyógyítjuk, nem a következményt, s az okokat a nőgyógyász képes felfedni és orvosolni. Egyes esetekben azonban elkerülhetetlen, hogy pszichológussal vagy pszichiáterrel konzultáljunk. Annak nincs értelme, hogy a problémával küzdő hölgyet antidepresszánsokkal kezeljük, ha a gondot minden valószínűség szerint pár nap alatt megoldja a helyesen alkalmazott hormonpótló kezelés.”

Hormonokra szüksége van a szervezetnek, egy ilyen terápiához azonban bizonyos kritériumokat szem előtt kell tartani. A nőknek rendelkezésükre állnak fitoösztrogének, vagyis olyan készítmények, amelyek csak növényi eredetű anyagokból készülnek. Ezeknek köszönhetően életük változókorban is élvezetes lehet.

Nem igaz azonban, hogy ha valaki idősebb korban kevésbé vágyik a szexre, csak gyógyszeres kezelés vagy táplálék-kiegészítők segítenek rajta.

„Az egyén belső beállítottsága, a pár harmonikus kapcsolata elsőrendű fontosságú a szexuális élet szempontjából – mondja Robert Máthé. – Ha a pár képes kielégíteni szexuális igényeit, ez nemcsak az életminőségükre lesz kihatással, hanem különböző szomatikus megbetegedések megelőzését és életük meghosszabbítását is elősegíti.”

(A SmeŽeny alapján, uk)

 

 

 

 

életmódSzex 50 fölött

Ajánló