A paradicsom betegségei

A legveszélyesebb közülük a paradicsomvész. Hűvös, nedves, csapadékos időjáráskor, alacsonyabb hőmérsékleten terjed. A kórokozó gomba a talajban, az elhalt paradicsom, burgonya maradványain telel át.

A fertőzéshez elég a növényfelület pár óráig tartó nedvessége, amelyet eső, öntözés vagy harmatképződés okoz. A tünetek a levélen, levélnyélen, száron és bogyókon egyaránt megtalálhatók.

A vegyszeres védekezés csak akkor eredményes, ha megelőzésképpen végezzük. Használható hozzá a Tanos 50 WG, amely felszívódó szer, kontakthatású a Cuproxat SC, Champion 50 WG, Kocide 2000 és Kuprikol 50.

Az utóbbi években gyakori az alternáriás betegség is. Tünetei könnyen felismerhetőek: a levélen körkörösen zónált barna foltok láthatók, közepük gyakran berepedezik. A bogyókon a kocsánytól kiinduló, féloldalasan vagy körkörösen elhelyezkedő barna folt látható. A gomba melegigényesebb, mint a burgonyavész; száraz, meleg időben, bőséges harmatképződés esetén terjed. Vegyszeres védekezésre azok a szerek használhatók, amelyek a paradicsomvész ellen.

A paradicsom botritiszes betegsége a hajtatóházakban okoz károkat. Tünetei a száron, levélen, bogyón jelennek meg, szürke bevonat formájában. Fontos a gyakori szellőztetés, a hőmérsékletet 18–22 C°, a páratartalom pedig 60–65% legyen. Permetszer ellene a Prolectus.

Ritkábban fordul elő a kladospóriumos betegség. Csak hajtatóházakban, magas páratartalom esetén, érzékeny fajtákon károsít. Védekezésre alkalmas szer a Kuprikol 50.

Permetezéskor figyeljünk a használati utasításra, és szedés előtt mindig tartsuk meg az egészségügyi várakozási időt.

 

 

 

 

növényvédelemSedliak Ilonaparadicsom betegségei

Ajánló