A megnyugvás keresése

Szinte minden ember a béke és nyugalom után sóvárog. Célul tűzzük ki és tanuljuk is a megnyugvás technikáit, a meditációt, az öngyógyítást, mindent, ami csak közelebb vihet bennünket a nyugalom eléréséhez. Ezek évezredek óta az emberiség rendelkezésére állnak.

Szétnézve a világban azonban úgy tűnik, mintha mégsem működnének. Nem az egyes módszerek minőségével van baj, hanem azzal, hogy olyat várunk el tőlük, amit nem tudnak teljesíteni.

Mennyi előadáson és kurzuson vettél részt életed során? Mégis talán egy újabbon gondolkodsz akár éppen most is. Ha a csodamódszereknek kikiáltott technikák képesek volnának megszüntetni az élet problémáit, miért volna szükség újabbakra? A féktelenül habzsolt ismeretek olyan helyzetbe hozhatnak, amilyenre nem is gondolnál.

Ez a helyzet az ellentmondások és a békétlenség állapota. A test és lélek gyógyításának módszerei gyakran homlokegyenest ellentmondanak egymásnak. Egyél húst vagy ne? Meditálj? Higgy egy mesternek? Minél többet keresel, annál több ellentmondás merül fel. Bár külön-külön minden technika a nyugalom és béke zászlaja alatt működik, egymással szembeállítva az ellentmondások és konfliktusok melegágya.

A béke nem ez. A béke nem keres. A keresés a tettek és az akarat megnyilvánulása. Keresni a békét olyan, mint a csendért kiabálni. Mégis miből születik a nyugalom? Abból, ha nem veszel részt olyan dolgokban, amelyek rombolnak téged.

 

 

 

Lelki fröccsKoller PéterA megnyugvás keresése

Ajánló