Milyen az igazi tangó?

Santiago de Chile Chile fővárosa. Ha Nepál háromdimenziós, és Magyarország kétdimenziós, akkor Chile egydimenziós: csík, aminek vaktérképén egy középszerű kisdiák középszerű arányérzékkel könnyedén be tudja jelölni az összes chilei várost.

Santiago de Chile

Santiago de Chile Chile fővárosa. Ha Nepál háromdimenziós, és Magyarország kétdimenziós, akkor Chile egydimenziós: csík, aminek vaktérképén egy középszerű kisdiák középszerű arányérzékkel könnyedén be tudja jelölni az összes chilei várost. A domborzatát is könnyű megtanulni: keleten hegy, nyugaton síkság és tenger. A klíma északról dél felé haladva lineáris: sivatagi, mediterrán, óceáni, sarkvidéki.

Santiagóban körülbelül kétszer annyian élnek, mint Budapesten (ellenben négy metróvonala van). Santiagóban feleannyi diák tanul, mint Budapesten. A feleannyi diák miatt viszont jelen pillanatban le vannak zárva az utcák, és mindenfelé rendőrkordonokat állítottak, ugyanis a feleannyi diáknak a kétszer akkora városban nem tetszik, hogy az állam be akarja vezetni a tandíjat. Ma szemtanúja voltam, ahogy a feleannyi diákot könnygázzal és gumibottal próbálták lebeszélni a tiltakozásról. Ez a párbeszéd már több mint egy hete tart, de a pestinél háromszor nagyobb és hatékonyabb militária még mindig nem győzte meg a pestihez képest feleakkora diáksereget az igazáról.

Az utcák tele vannak fegyveres katonákkal és rohamkocsikkal; kevés a kocsma; a biznisz hasonló szerepet játszik a társadalom életében, mint az USA-ban; a nem chilei VISA-kártya csak három bankban érvényes; az emberek semmit nem köszönnek meg, és soha nem mondják, hogy bocsánat; az emberek nem félnek egymástól és az államhatalomtól és az előítéletektől; jobbak az autók; több a hippi; kevesebb a szőke.

Ha szereted az állatokat, ne menj el a santiagói állatkertbe. Viszont megnézheted Pablo Neruda házát.

 

Buenos Aires

Tegnap Jonatánnal és Dáviddal megváltottuk a világot. Amikor Jonatán és Dávid egy héttel ezelőtt besomfordált a Buenos Airesben fellelhető legolcsóbb hippitanya legolcsóbb hatágyas, fürdő nélküli szobájába, Angi kissé megszeppent, és közölte, ami sok, az sok, azért egy hajléktalannal és egy fogyatékossal együtt lakni már túlzás. Jonatán volt a hajléktalan, Dávid a fogyatékos.

Dávid marseille-i, és annak ellenére, hogy kissé esetlen a mozgása, vastag szemüveget visel, a mellkasa bal oldalát pedig egy traktorkerék-tetoválás dobja fel, nem fogyatékos. Dávid nagyapja ráadásul magyar. Debreceni. Amikor mondtam neki, hogy a magyar foci rossz, a kinematográfia fekete-fehér érájába kapaszkodva ellenvetésként Puskást és a Honvédet említette.

Jonatán párizsi. Annak ellenére, hogy Nerudát olvas, öt nyelven beszél, négy évig rögbizett, tényleg nincs lakhelye, kutya helyett pedig zoknit tart az ágya mellett. Ritkán találkozni ilyen utazókkal. Nyolc hónapja vannak úton. A hátizsákjukban csak többszörösen ronggyá olvasott könyvek és ronggyá hordott ruhák vannak. Meg egy madzagon lógó, mechanikus, piros vekker. Ez azért kicsit fura, nem?

Van még egy szobatársunk, egy brazil srác, aki általában a szoba előtt ül, és a portással füvezik. Tudtátok, hogy Argentínában legális a fű? Amikor viszont kokateát főztem, kérdezték, hogy hoztam be az országba. Mondtam, a hátizsákomban. A kokatea nem legális Argentínában. Ezt ma tudtam meg.

Más. Ha egy búr, egy baszk, egy székely, egy majdnem és egy San Marinó-i ül egy asztalnál, és kokalevelet rágcsálva a függetlenségről beszélget Buenos Aires olasz negyedében, abban azért van valami vérlázító, nem?

Tudtátok, hogy San Marinóé a világ legrégibb alkotmánya? A Wikipédia azt állítja, 1244-ben alkották. 101 évvel a San Marinó-i alkotmány megszületése után a tatárok ismét betörtek Erdélybe, a székelyek azonban gyorsan és határozottan kiverték őket az országból. (Hol vannak már a tatárok? Hol vannak már azok a harcos székelyek?) 200 évvel a San Marinó-i alkotmány megszületése után lett Magyarország királya V. László, aki kivégeztette Hunyadi Lászlót. (Hol van már V. László és a majdnem VI. László?) Kolumbusz vihetett volna magával egy példányt a San Marinó-i alkotmányból az inkáknak – mondjuk, a Biblia helyett. (Hol vannak már az inkák és Kolumbusz?) A San Marinó-i alkotmányt kézzel írták és másolták megszületése után még legalább 211 évig.

 

Tangó körbe-körbe

A tangót itt úgy hívják, milonga. Néhol a turisták miatt úgy is nevezik, tangó. Hogy tudják, a milonga, az a tangó. Az argentin tangó és a Hollywoodban tangónak hitt, vérpezsdítő vonaglás között körülbelül ugyanaz a különbség, mint a Madonna mögött gimnasztikázó lányok és a diszkóban lötyögő pattanásos, kövér kislány tánca között – alapjaiban ugyanaz, de a tanulásra fordított idő eltérő.

A tangóbárok legérdekesebb attribútuma, hogy az emberek 90 százaléka egyedül vagy ugyanazon neműek társaságában érkezik. Amikor elkezdődik a zene, mindenki felpattan, és párt keres magának. A felkérés nem szóval történik, hanem tekintettel. Ennek a tekintetnek neve is van, de spanyol. A párok három szám erejéig együtt maradnak, majd egy félperces rock & roll vagy szamba alatt mindenki helyet foglal, és ismét megszólal három szám erejéig a milonga. Felpattannak, és… Ez így megy körbe-körbe. A tangóbár igazából partnerkereső klub. A zenét és a táncot leszámítva jó hely.

 

Mindenki matét iszik

A kicsik, a nagyok, az idősek és fiatalok egyaránt isszák – a mindenki nem egy meggondolatlan általánosítás. Véleményem szerint a yerba maté legális doppingszer. És addiktív. Ha mész a városban, mindenfelé a hónuk alatt termoszt szorongató járókelőket látsz. A termoszban forró víz van, azzal öntik le a matét. A parkokban, a fűben emberek üldögélnek, és matét szürcsölnek. Mindig egy darab teatök van a társaságban – ezt nevezhetjük akár bögrének is, de nem az –, ebbe a teatökbe beleállítják a teapipát (a hőt jól vezető, fém szívószál, a végén szűrővel), a teatököt egyharmadáig megtöltik száraz, apróra tört matéval. Felöntik a termoszból vízzel. Nem szabad megkavarni, mert akkor keserű lesz. A maté felszáll a teatök tetejére, nem ülepszik le. Az első teaivó kiszürcsöli a vizet a felszínen úszkáló maté alól. Utána megint felöntik, s a második szürcsöli le. És ez így megy körbe-körbe – mint a tangó. Soha nem isznak többen egyszerre. Jó kis rituálé, mi? És még csak alkohol sincs benne.

Uruguayban az egy főre eső éves matéfogyasztás 10 kiló felett van. Az üzletben a legkisebb kiszerelés a félkilós csomag, ami akkora, mint nálunk az egykilós lisztes zacskó.

A maté hosszú távú használatának jótékony hatásairól sokat lehetne írni. De nekem ilyenek nincsenek. Saját tapasztalat a rövid távú hatásáról: megbolondítja az agyat. Folyamatosan gondolkodsz, beszédkényszered van, számolod a szótárban a szavakat, megpörgeted időnként a Rubik-kockádat, nem bírsz elaludni, és hülyeségeket írsz. A Rubik-kockát nem lehet kirakni! Hirtelen.

 

 

 

világRozbroy ViktorSantiago de ChileBuenos Aires

Ajánló