A chilei hippik és a peru libre

Nap-sziget: Copacabanából áthajóztunk a Nap-szigetre. Hiba volt. Van egy másik elméletem is. A Nap-sziget-turizmust azért találta ki egy észak-amerikai agy, hogy a turistáktól pénzt csikarjanak ki. A jenki is jól jár, és a helyiek is jól járnak.

 

Nap-sziget

Copacabanából áthajóztunk a Nap-szigetre. Hiba volt. Van egy másik elméletem is. A Nap-sziget-turizmust azért találta ki egy észak-amerikai agy, hogy a turistáktól pénzt csikarjanak ki. A jenki is jól jár, és a helyiek is jól járnak. A Nap-szigeten soha nem volt semmiféle kultikus, szakrális inka központ. Ez persze nem marad örökre így. Feltehetően pár éven belül a látogató impozáns, prekolumbiánus időkből fennmaradt inka templommaradványokba botlik majd, amelyeket a helyiek a kreatív jenki finanszírozásból emelnek panelcikkekből pár éjszaka alatt. Jelenleg azzal kell beérnie a hiszékeny turistának, hogy egy teljesen hétköznapi romházat fotóz le, és azt látja el Inka-templom címmel.

 

La Paz

La Paz a föld legmagasabban fekvő fővárosa. A kontinensen La Paz volt az első teljesen európaiszerű város, amelyben jártunk. Fura volt látni az indián rockereket, punkokat, deszkásokat, rappereket, csinibabákat és izomfiúkat. Sokkal színesebb, mint bármi, amit eddig láttam Amerikában (beleértve az Államokat is). Jó hely.

Kicsit az volt az érzésem a városban, hogy két dolgot lehet benne csinálni: megnézni három nap alatt vagy élni benne legalább egy évig. Két hetet nem érdemes ott tölteni, mert kevés arra, hogy igazán megismerd, de arra sok, hogy ne váljon unalmassá.

 

Chile

Ha már jártál Chilében, felesleges az Államokba menned, ugyanaz, csak nincsenek önkiszolgáló mosodák.

Van egy további elméletem: Chile az USA seggnyalója. Chilében minden pont olyan, mint az Államokban. A járdák, a szemaforok, a házak, a zebrák, az emberek, a hippik, a kaják, a mentalitás, a chilei peso jele ($), az autók, a közlekedési szokások, az árak, az áruk… A Chiléhez tartozó Húsvét-szigeten van a NASA-nak egy űrsiklókat is fogadó repülőtere. Ez a világ leghosszabb kifutója.

Ha be akarsz jutni Chilébe, ugyanolyan ellenőrzésen kell keresztülmenned, mint az „anyaállamban”. Nem szabad semmi állati vagy növényi eredetű dolgot bevinni. Így védik az őshonos flórát. Az Atacama-sivatag őshonos flóráját!

Az Atacama-sivatag a föld legszárazabb és legkietlenebb tája. Az Atacama-sivatagban a kutatók nem tudták kimutatni az élet semmilyen jelét. Az Atacama-sivatagban teszteli a NASA a marsjárókat, mivel hasonlóak a környezeti hatások. És a chileiek félnek, hogy véletlenül kinő ott egy almafa, mert a turista eldob egy almacsutkát…

Tudtátok, hogy Chilében törvény írja elő, hogy a függetlenség napján zászlót kell kitűzni? Szabályozzák azt is, hogyan kell felhúzni – ha hibásan húzzák fel, a rendőrség bírságot szabhat ki.

Ígértem a chilei hippiket. A chilei hippik sokkal hippisebbek, mint más hippik. Leginkább a sétálóutcákat kedvelik. A földön üldögélve zenélgetnek aprópénzért, vagy kis üllőn ékszereket kalapálnak. Rendkívül vidámak, mert ha nem gyűlik össze a „háhúsz” a Big Mac-re, színes ruhácskájuk valamelyik fodrocskájában ott lapul az apuka bankkártyája, ami mindig kihúzza a chilei hippit a bajból. Peruban is összefutni nagy ritkán chilei hippivel, aki a helyi gyorsbüfében kalapoz pánsíppal vagy 2Pac sajátosan interpretált rappjével gyötörve az indiánokat (szerintem az indiánok nem szeretik a 2Pacet, különben is idiótán mutat egy csiricsáré hippi, amint 2Pacet rappel zenei kíséret nélkül).

 

Tacna

Chilében megéheztünk, s visszatértünk Peruba főtt ételt enni. Tacna az Atacama-sivatag északi részén fekszik. A világ legnagyobb piaca itt található. Ide fut be a kontinensre érkező ázsiai áru nagy része, s innen szállítják tovább a földrész más részeire. Ebből a városnéző csak annyit tapasztal, hogy bármit meg tud venni, ami eszébe jut, és olcsóbban, mint bárhol máshol. Szintén a hatalmas üzletre utaló jel, hogy Tacna volt eddig az egyetlen olyan perui város, ahol be voltak fejezve az épületek, a takaros utcácskákon, lekövezett terecskéken öltönyös emberek nyalják a fagyijukat, lakkozott padjain pihengető gördeszkások játszanak az iPhonnal, meg ilyenek.

Tacna jó hely.

 

Ilo

Van egy elméletem, megint. Ilót úgy találták ki, mint a komáromi hajógyárat. Csináltak oda egy kikötőt, aztán lehozták a hegyekből a munkaerőt.

 

Pisco

Most itt vagyunk. Nincs itt semmi, mert négy éve a négyszáz éven keresztül csinosítgatott várost egy földrengés három perc alatt porrá zúzta. Piscóban csak pisco van. A pisco perui nemzeti pálinka. A pisco Piscóról kapta a nevét. Piscóban mindenhol van pisco. Rengeteg pisco van Piscóban. Piscóban az ember óhatatlanul rengeteg piscót iszik. Mellesleg: a pisco egy illatos törkölypálinka. Piscóban a piscót mindennel összekeverik, például borral, limonnal, tejjel, sörrel, narancslével, rummal. A Coca-Colával kevert pisco a peru libre.

Piscóban sokkal több a részeg ember és a kóbor kutya, mint máshol.

 

világRozbroy ViktorChilePeru

Ajánló