Színes zongorák, gejzírek és parasztok

Az első város, amelyet sajnáltam elhagyni. Bácsik sakkoztak az utcákon, kínai nénik sütötték rendelésre a kaját, Playboy-nyuszinak öltözött lányok tartottak biciklifelvonulást, blokkolva a város forgalmát, színes zongorák voltak szétszórva a városban, rajtuk felhívással, hogy nem dísz-, hanem használati tárgyak. A város látképe egyébként New Yorkéhoz hasonlítható. Szuper hely.

Kinek, minek írom?

Leginkább azoknak, akiket nem irritál a stílusom. De inspiráló lehet azoknak is, akik hasonlóan szeretnének utazni, de különböző okok miatt nem mernek. Mondjuk, azt hiszik, veszélyes a világ. Vagy azt, hogy nincs pénzük. Vagy azt, hogy ráérnek még.

 

Denver

Az első város, amelyet sajnáltam elhagyni. Bácsik sakkoztak az utcákon, kínai nénik sütötték rendelésre a kaját, Playboy-nyuszinak öltözött lányok tartottak biciklifelvonulást, blokkolva a város forgalmát, színes zongorák voltak szétszórva a városban, rajtuk felhívással, hogy nem dísz-, hanem használati tárgyak. A város látképe egyébként New Yorkéhoz hasonlítható. Szuper hely.

 

Salt Lake City

Hatalmas, tágas, csendes… Arra jó volt, hogy autót béreljünk. Amerika nagy része bejárhatatlan kocsi nélkül. A tömegközlekedés csak a nagyobb városokat köti össze. A vidéki kisvárosokba, nemzeti parkokba lehetetlen eljutni, ha nincs autód.

Idővel rájöttünk, hogy a közlekedési szabályok egyszerűek, a kocsi irányítása is az. Ha valaki azt mondja, hogy az automata sebváltós kocsi rossz, az még nem vezetett törökülésben, kávéval a kezében. Remek érzés törökülésben kávézni a volán mögött. A vezetésről nem fogok írni, annyira közönséges lett 5000 mérföld után, hogy minden kezdeti ötletem homályba veszett.

 

Yellowstone

A föld első nemzeti parkja. Az USA-ban csak itt él a grizzly medve. Máshol kiirtották. Évente 14 grizzly pusztul el az emberi felelőtlenség miatt. Emberi felelőtlenség az emberi étel és az emberi szemét szerteszét hagyása. A mohó medve beledöglik, ha megeszi.

A Yellowstone-ban vannak gejzírek. A gejzírek az indiánok szent helyei voltak. Ma már az indiánok csak pénzért látogathatják őseik szent helyét. A szent gejzírek 100 fokosak és savasak. Tényleg csak szeretni lehet őket, gyakorlati hasznuk nincs – az államot kivéve, amely pénzt szed azért, hogy az indiánok és nem indiánok megnézhessék őket.

 

Idaho

Itt élnek a parasztok. Híresek a krumplijukról. Erre büszkék, minden idahói rendszámtábla emlékezteti az átutazókat e tényre. Az idahói parasztokról nem készítettünk fotókat, mivel éjszaka utaztunk át az államon. A parasztok éppen aludtak. Sajnálom.

 

Nevada

Hallottatok már a nevadai sivatagról? Jó hely. Olvastam egy könyvben, hogy két férfi át akart kelni rajta, de útközben lerobbant a kocsijuk. Belőtték a térképen, hogy hol lehetnek, s látták, 10 kilométerre van egy kis indián település. Elindultak arrafelé, hogy benzint és vizet szerezzenek. Első nap nem sikerült elérniük. Második nap estére véletlenül visszatértek előző napi táborhelyükhöz. Reggelre egyikük meghalt. A barátja ekkor megsütötte a halott combját, és megette. Egész nap ment, majd összeesett: végül megtalálták és megmentették valakik.

Remek kis sztori. Inspirált, hogy vigyünk magunkkal 10 liter vizet, és tele tankkal vágjunk neki.

A sivatagig még két várost érintettünk. Az egyik Reno, amely kis Las Vegas, a másik pedig Virginia City, amely nagy turistavároska a hegy tetején a sivatag előtt – úgy reklámozzák, hogy Virginia Cityben visszamész az időben. Minden második bolt édességkimérés volt. Minden második bolt ajándéküzlet volt.

 

Mit tanultam meg 3 nap alatt a sivatagban?

 • fenyőtobozon rizst főzni
 • egy liter vízből tetőtől talpig megmosakodni
 • a hangya lehet akkora, mint egy tücsök
 • nyulak mindenhol vannak
 • McDonald’s is van mindenhol
 • nem pisilsz, a bőrödön keresztül párologtatsz, mint valami kétéltű
 • vannak benne bicikliző és rozsdás babakocsit húzó emberek, akik a semmiből a semmibe tartanak (a sivatagban rozsdás babakocsit húzó hajléktalanok babakocsiján lepedőnyi méretű USA-zászló lengedezik)
 • a Dr. Pepper nem oltja a szomjat
 • a Jack Daniels sem
 • a tányért felesleges elmosogatni, elég, ha elnyalod
 • a víz fontosabb az élethez, mint a cigi
 • a citromos-fokhagymás szósz rossz
 • nappal a bőrödet levetnéd, éjjel négy kéne belőle

 

 

 

 

világRozbroy ViktorDenverSalt Lake CityYellowstoneIdahoNevada

Ajánló