Huszonnyolc év után 35 eurós nyugdíj?

Az elmúlt év januárjában töltöttem be a 60. életévemet. Én is, mint a többi hasonló korú idős ember, szeretném élvezni a megérdemelt pihenést, de sajnos, nem tudom, mivel a mai napig sem vagyok még egészen nyugdíjas.

Az elmúlt év januárjában töltöttem be a 60. életévemet. Én is, mint a többi hasonló korú idős ember, szeretném élvezni a megérdemelt pihenést, de sajnos, nem tudom, mivel a mai napig sem vagyok még egészen nyugdíjas. A mellékelt igazolások alapján a ledolgozott éveim száma: 28 év 161 nap – ebből 10 év Szlovákiában, a többi Csehországban. Csehországból azt a választ kaptam levelemre, hogy az ott ledolgozott éveim száma nem éri el a 31-et, ezért nem vagyok jogosult az ottani nyugdíjra. Beadtam a kérvényemet Szlovákiában is, itt 35 euró nyugdíjra vagyok jogosult. Mivel ez az összeg nem éri el a létminimumot, a szociális hivatal megítélt nekem még havi 155 eurót mint rászorulónak. Miért csak ilyen alacsony nyugdíjra vagyok jogosult ennyi ledolgozott év után? Hiába dolgoztam le több mint 28 évet, életem végéig szociális eset leszek? Érdemes a mai világban dolgozni, vagy aki nem dolgozik, az végül több nyugdíjat fog kapni, mint aki egész életében dolgozott?

Maradok tisztelettel: G. Valéria

 

Amit leírt, még a mellékelt dokumentumok alapján is hihetetlennek tűnt először, de kiderült, hogy ez az igazság, ön lemaradt még a minimális öregségi nyugdíjról is. Ez nálunk 269,5 euró, de 30 ledolgozott év szükséges hozzá, ami az ön esetében a két országban együtt sem gyűlt össze. Amint Peter Višvádertől, a szociális biztosító szóvivőjétől megtudtuk, ön Szlovákiában nem fizetett annyi évig nyugdíjbiztosítást – ez a törvény szerint legalább tizenöt év – hogy egyáltalán jogosult legyen legalább a részleges öregségi nyugdíjra. Így az Európai Unió vonatkozó rendelete szerint figyelembe vették a Csehországban ledolgozott éveket is, de ezeket csak a biztosítási időbe számították bele, hogy meglegyen legalább a tizenöt év. A nyugdíj összegét kizárólag a szlovákiai jövedelméből számították ki, ebből jött ki a valóban szánalmas 35 euró. A szociális biztosító döntését a bíróság is jóváhagyta, tehát ön már nem fordulhat sehová, valóban csak szociális segéllyel pótolhatja ki a nyugdíját. 

Csehországban ugyan jóval több évet dolgozott le, mint Szlovákiában, de sajnos, ez a 18 év ott is kevés az öregségi nyugdíj megítéléséhez. A cseh kormány 2009 óta fokozatosan emeli 25 évről 35 évre a nyugdíj megítéléséhez szükséges évek számát; ez 2015-ben, amikor ön kérvényezte a nyugdíjat, 31 év volt. Önnek, sajnos, nincs szerencséje, valóban hiába dolgozott le 28 évet, csak szociális segélyre jogosult. Ezen nincs segítség, amíg a törvények nem változnak, mert az intézmények csak azokat vehetik figyelembe, az egyéni sorsokat nem. Ezért gyakran nem igazságosak, és ezért jogos az ön felháborodása is. Egy dologban téved: aki egyáltalán nem dolgozott, az semmilyen nyugdíjat, még 35 eurót sem kap, csupán a szociális segélyt. Ám mivel ahhoz kérhet még lakhatási hozzájárulást, betegség esetén járó segélyt is, lehet, hogy végül mégis jobban jár, mint ön. Ezeket a kiegészítő járulékokat  egyébként ön is kérheti a szociális és családügyi hivatalban, és ha valóban olyan az anyagi helyzete, meg fogja kapni.

 

 

 

 

PanaszkönyvVrabec Márianyugdíj

Ajánló