Fiatal özvegynek csak egy évig jár a nyugdíj?

Egy égbekiáltó igazságtalanságra szeretném felhívni a figyelmüket, illetve ez ügyben szeretnék tanácsot kérni. Igaz, azért olyan sok embert nem érint (már ha az a kb. 4500 nem számít soknak, ahogy a statisztikából olvastam), de az utóbbi évben már anyukám is a saját bőrén tapasztalja, úgyhogy a gond igenis érezhető.

Apukám tavaly meghalt. Még nem volt nyugdíjas. Épp elég lett volna ez is, de kiderült, hogy anyu nem kaphatja utána az özvegyi nyugdíjat, csak egy évig. Anyukámnak nincs munkája, igaz, még lehetősége sem volna elmenni, mert a beteg nagypapámról kell gondoskodnia (mellesleg még a gondozási díj sem jár neki, hiszen ez „hosszadalmas procedúra”). Anyunak egy gyereke van, 53 éves, nem rokkant és nem nyugdíjas. Ezért nem kaphatja az özvegyi nyugdíjat, csak egy évig. Mert akinek egy gyereke van, az az állam szerint (2006-tól) nem is emberi lény. Nem fogyaszt, nem fizet adót, nem csinál semmit, sőt ne is csináljon semmit, hiszen csak egy gyereket merészelt vállalni! Milyen dolog ez?! Elnézést a felháborodásomért, de ez akkora igazságtalanság, amekkorát ritkán tapasztal az ember.

A kérdésem a következő: tudnának-e önök ajánlani neki valamilyen szakembert, ügyvédet, bárkit, aki segíthetne a gondján? Van-e valamilyen kivétel az özvegyi nyugdíj folyósításában, hogy az egygyerekes, nem rokkant személy is kaphassa?

Alena

 

Akit gyászában, szorult helyzetében érint, az valóban igazságtalanságnak érezheti, de a helyzet az, hogy a törvény alól nincs kivétel. Nincs tekintettel egyedi élethelyzetekre és nehézségekre, egyszerűen megszabott egy határt, amelyen az ön édesanyja is kívül rekedt. Az érvényes jogszabály szerint özvegyi nyugdíjra az a nő jogosult, akinek a férje már nyugdíjas volt, vagy legalább teljesítette az öregségi vagy rokkantnyugdíj folyósításának feltételeit, vagy munkahelyi baleset, foglalkozási ártalom következtében hunyt el.

A férj halálát követő első évben minden özvegy jogosult az özvegyi nyugdíjra, utána ez a jogosultság megszűnik. Kivételt képeznek azok az özvegyek, akik olyan 18 éven aluli gyermekről gondoskodnak, aki árvasági pótlékra jogosult, legalább 70 százalékban rokkantak, legalább három gyermeket neveltek fel, vagy elmúltak 52 évesek, és legalább két gyermeket neveltek fel.

Ha a felsorolt körülmények közül bármely megszűnik – a gyermek betölti 18. életévét, a rokkantság enyhül, stb. – az özvegyi nyugdíjat sem folyósítják tovább. De amint az özvegy eléri a nyugdíjkorhatárt, újra jogosulttá válik rá, vagyis az ön édesanyja sincs végérvényesen megfosztva az özvegyi nyugdíjtól. Ki kell várnia a törvényes határidőt, addig nincs ügyvéd, sem szakember, aki ezen változtatni tudna.

 

A pénzintézetben kell intézkedni

Idős édesanyámat gondozom, én intézem a bevásárlását, rendezem a számláit. Azt szeretném megkérdezni, van-e mód rá, hogy a nyugdíját az én számlámra küldjék, természetesen az ő beleegyezésével. Most várni kell a postást, vagy neki is el kell jönnie a bankba kivenni a pénzt, ami már nagyon fárasztó és körülményes.

Jelige: Gondozó

Megkérdeztük a szociális biztosító szóvivőjét, Peter Višvádert, és úgy tájékoztatott, hogy a biztosító a nyugdíjas nevére nyitott számlára küldi a járulékot. A jogosult személyen kívül csak annak házastársa veheti fel a nyugdíjat, a gyermekei vagy gondozója nem. Erre is van azonban megoldás, hogy a nyugdíjas által megbízott személy kedvezményezettként hozzáférhet a számlához (dispozičné právo). Ezt az adott pénzintézetben kell elintézni. Ilyen esetben mindkét jogosult személynek külön bankkártyát állítanak ki.

 

 

 

 

PanaszkönyvVrabec Máriaözvegynyugdíj

Ajánló