Növényvédelem októberben

Ebben a hónapban már főleg a jövő évre koncentrálunk. A fák ágain a levelek lehullása után nyitott sebek maradnak. A gombaspórák, de főleg a baktériumok rajtuk keresztül jutnak be a növénybe.

Ilyenkorra már lelassulnak az életfolyamatok, a növény ellenálló mechanizmusai nem működnek, ezért a fákat nagyon hasznos megpermetezni valamilyen réztartalmú növényvédő szerrel: Champion 50 WP-vel vagy Kuprikol 50-nel. A jelenleg engedélyezett szerek közül csak a réztartalmúak hatásosak mind a baktériumok, mind a gombabetegségek ellen. Ez a permetezés különösen fontos az őszibarackfák esetében, mivel az ágaikon telelő, levélfodrosodást okozó gomba spóráit is gyéríti. Levélhullás után jól láthatóvá válnak a fára száradt gyümölcsmúmiák. Szedjük le őket, és semmisítsük meg.

Az őszi fokhagymát, vöröshagymát ültetés előtt érdemes csávázni a gyökérfonálféreg ellen. Kiskereskedelmi csomagolásban kapaható a SUL ca; mint trágya van regisztrálva, de 4%-os oldatát erre a célra is használhatjuk. A fuzárium ellen nincs vegyszer kiskereskedelmi csomagolásban, a Trifender BIO-t alkalmazhatjuk. Ültetés előtt, majd tavasszal kell kétszer beöntözni oldatával a növényeket. 

A kert takarításakor szenteljünk különös figyelmet a növénymaradványoknak. A beteg paradicsom, paprika, tök, uborka szárát, falevelet, de a kukoricakórót is komposztáljuk szakszerűen, vagy vigyük ki a helyi komposzttelepre. Rajtuk telelnének át betegségek szaporító képletei, és belőlük indulna jövő évben az új fertőzés. A szakszerű komposztálásnak az a lényege, hogy a növényi maradványok felmelegedjenek 50-60 °C-ra, mert ezen a hőfokon a kórokozók, gyommagvak elpusztulnak.

A krizantém permetezése is aktuális lehet a levéltetvek ellen, amelyek még nagy kolóniákban szívogatnak a bimbókon, virágokon. A BI 58 EC – Nové és a Karate Zeon 5 CS szerek használhatók.

A kint tartott fagyérzékeny növényeket teleltetés előtt még kint a szabadban le kell szórni a kártevők ellen. Ez azért nagyon fontos, mert bent a kártevők gyorsan elszaporodnak. Az idén regisztrált Neemazal – T/S jó szolgálatot tehet. A levéltetvek, tripszek, atkák, molytetvek ellen van regisztrálva több növényre is, nálam a citromfát a pajzstetvektől is nagyon jó hatással megtisztította. A dísznövényekre regisztrált vegyszerek még: tripszek ellen Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 CS, Vertimec 018 EC, tetvek ellen BI 58 EC – Nové és Karate Zeon 5 CS.

         A vadgesztenyefákat az utóbbi tíz évben nagyban támadja, gyöngíti a gesztenyelevél-aknázómoly. A kártevő a lehullott levelekben telel, ezért a védekezés fontos módja ezek összeszedése és elégetése. Mivel azonban a tüzelés problémát okozhat, a leveleket ássuk el jó mélyen, vagy zöld fűnyesedékkel, gyomokkal keverve komposztáljuk. Semmiképp sem szabad őket a szemétbe dobni, mert ott a kártevők nem pusztulnak el, és tavasszal, kikelésük után tovább károsítanak a legközelebbi vadgesztenyefákon.

 

 

 

növényvédelemSedliak Ilonaoktóber

Ajánló