Növényvédelem szeptemberben

Az augusztusi kiadós esők után a gyümölcsök, szőlő, zöldségek megrepedeztek. Ennek az az oka, hogy a hirtelen felvett sok nedvesség szétrepeszti a növény bőrszövetét. Amikor a repedés sekély, még beszáradhat, de ha mélyebb, a belekerült kórokozóktól rothadni, penészedni kezd a termés.

Az ilyet le kell szedni, és ha lehet, felhasználni, ha még éretlen, komposztálni, de semmiképp sem szabad az egészséges termés között hagyni, mert ez is megfertőződik. Megelőzésként használhatunk réztartalmú vegyületeket, melyek a baktériumok és a gombák terjedését is gátolják. A szőlőt a szürkerothadás ellen kell védeni. Egy-két repedt szem az egész fürt rothadását okozhatja. Használható szerek: Cantus (35 nap), Teldor 500 SC (14 nap), Zato 50 WG (35 nap). Vigyázni kell az egészségügyi várakozási időre, amely bizony elég hosszú.

A tárolásra szánt káposzta, kel, pekingi-, kínai káposzta védelme még nagyon fontos, a befurakodó hernyók rágásától, ürülékétől gyorsan rothadni kezdenek. Kiskereskedelmi csomagolásban is elérhető vegyszerek: Bullbock 25 EC (7 nap), Decis EW 50 (7 nap), Karate Zeon 5 CS (14 nap), Spintor (3 nap), Steward (3 nap), Vaztak 10 EC (10 nap).

A burgonyát ajánlatos felszedni, ha elszáradt a szára, a nedves talajban ugyanis újból hajtani kezd. A szedés után egy-két napig hagyjuk melegebb, száraz, szellős helyen. A kisebb sérülések beszáradnak, és a termés jól tárolható lesz. A kártevőktől megrágott, átfurkált, beteg és zöld gumókat selejtezzük ki.

A krizantémon ilyenkor a levéltetvek szívogatnak nagymértékben. Az erősen megtámadott növényeket érdemes permetezni, hogy a virágok szépek, nagyok, fejlettek legyenek. Vegyszerek közül a BI 58 EC – Nové és a Karate Zeon 5 CS engedélyezett.

A száraz fejtett babot a babzsizsik teszi tönkre a tárolás során. A bogarak még a kalászban lévő szemekre rakják petéiket, s a szemek belsejében fejődnek ki, használhatatlanná téve a termést. A babzsizsik nagyon érzékeny a hidegre. Tegyük a babot egy-két napra mélyhűtőbe, így a peték és az esetleg már kikelt kis lárvák is elpusztulnak benne. A fagyasztóból kivéve szellőztessük át, szárítsuk meg; utána nyugodtan tárolhatjuk, nem lesz zsizsikes.

Az eső után a gyomok igen erőteljesen fognak növekedni. Még mielőtt elkezdenek virágozni, kapáljuk ki, kaszáljuk le és komposztáljuk őket száraz kukorica-, bab-, paradicsom-, paprikaszárral – ezzel megelőzzük, hogy magot hozzanak. Komposztálással igen értékes szerves anyagot nyerünk a kert trágyázására.

 

 

 

 

zöldövezetSedliak Ilonanövényvédelemszeptember

Ajánló