Rozetta, a mennyezet luxusa


A lakás dekorálásakor sok ötlet felmerül, a mennyezetről azonban gyakran elfeledkezünk. A rozetta a terek egyik leglátványosabb díszítőeleme.
Változatos mintájával hamar meghódította az építkezőket és mestereket egyaránt. A szimmetrikus elrendezést, mint ahogyan sok más ötletet, a természetből vették át az alkotók, mert úgy gondolták, hogy a szimmetria harmóniát teremt. A rozettát eredetileg a gyertyatartók fölé helyezték, mára azonban többnyire a csillár illesztésének takarására szolgál. Egyes nagyméretűeket úgy terveztek meg, hogy kiemelt, majd fokozatosan elvékonyodó formájukkal szétoszlassák a szobában felgyűlt füstöt.
A XVI. században fa és kő, majd gipsz, a 21. század hajnalán pedig a polisztirol lett az alapanyaguk. A gipszrozettákat gumiformában öntik, a polisztirolból levők készítése hosszadalmasabb folyamat. Az átlagos vastagság 2–10 cm, az átmérő 5 cm-től a méteresig terjed. A megfelelő méret kiválasztásakor figyelembe kell venni a szoba magasságát és a mennyezet méretét. A hatalmas átmérőjű rozettákat nagy befogadóképességű termekbe ajánljuk, míg az apróbbak, a minimalizmus jegyében, épp csak rávilágítanak a lényegre.
A mennyezet középpontját kiemelő alkotás akár a legkisebb szobában is jól mutat, azonban össze kell hangolni az oldalfalon található díszlécekkel. Tágas tereknek is exkluzív jelleget ad, hatását oszlopokkal, boltívekkel, fali konzolokkal fokozhatjuk.
Jó tudni: A viszonylag olcsó rozetta azonnal változtat a szoba összhangján.

Ajánló