Nyári napok A TERASZON

Különösen nyáron élvezhetjük a kint eltöltött órákat. Más ízű a vasárnapi ebéd vagy a délutáni kávé, ha a teraszon vagy erkélyen fogyasztjuk el. Rendezhetünk rajtuk hangulatos összejöveteleket, pihenhetünk, olvashatunk. Csak egyet ne tegyünk: ne rakjuk oda a kiselejtezett holmit, ne használjuk őket raktárként, lomtárként. Terasz: Nem kell kimondottan nagy alapterületűnek lennie. Elég, ha a meglévő épületből úgy nyúlik ki, hogy három oldaláról nyitott, és fölötte nincs semmilyen építmény. Erkély: Szintén kinyúlik az épületből, de fölötte van valamilyen határoló elem. Oldalról legalább félig nyitott. Tervezéskor vegyük fi gyelembe a kerttel vagy az udvarral való összhangot, kapcsolatot. Mivel lakásunk részéről van szó, stílusban követnünk kellene a beltéri hangulatot is. A berendezésnek azonban tűrnie kell a napfényt, nedvességet, s a kárpitos részeket az időjárás szeszélyessége miatt le kell tudnunk szedni a bútorzatról.


Fa, rattan vagy műanyag?


 Válasszunk természetes anyagú bútorzatot. Vannak olyan fafajták, amelyek jól tűrik az erős igénybevételt. Ilyenek a vörösfenyő, az akác, de kitűnő erre a célra a rattan is. A kevésbé erős darabokat átfesthetjük, pácolhatjuk, viaszolhatjuk, ezzel javíthatunk állóképességükön. Egyre mutatósabb műanyag garnitúrák is beszerezhetők, de melegben az izzadt bőrnek nem kellemes velük érintkeznie, és a gyakori használat miatt gyorsan kopnak. Kiváló kerti bútor lehet a kovácsoltvas garnitúra. Színes kárpittal vidám hangulatot teremt a teraszon.


 Romantikus kényelem


 Ahhoz, hogy a teraszon a lehető legjobban érezzük magunkat, a bútorokon kívül másra is szükségünk van. A virágzó és örökzöld növények kellemes hangulatot árasztanak. Túlzásba vinni azért nem kell, mert a kevesebb néha több. Lehet, hogy egyetlen szép, fejlett növénnyel esztétikusabb hatást érhetünk el, mint ha telezsúfolnánk a teraszt. Miután kiválasztottuk a megfelelő ülőgarnitúrát, nyugágyat, bolondítsuk meg színes kárpittal, sok-sok párnával. Egy gondos háziasszony nem feledkezhet meg arról sem, hogy a hűvösebb estékre puha takarót is helyez a széktámlára. Ezzel tovább lehet fokozni a terasz otthonos hangulatát. Egy romantikus nyáresti vacsorához elengedhetetlen a megvilágítás. Milyen legyen? Természetesen odaillő: választhatunk kellemes hangulatot árasztó napelemes lámpákat, de a gyertyákról nem szabad megfeledkezni – tehetjük őket tartókba, de szabadon is nagyon mutatósak. Egy színes karácsonyi izzósor is jó megoldás. Körbe lehet vele tekerni a korlátot vagy az oszlopokat. A fényre előjönnek a szúnyogok, ám egy különleges gyertya vagy füstölő elriasztja őket. Ha teljes nyugalomra és elszigetelődésre vágyunk, szerezzünk be paravánt, melyet úgy állítunk be, ahogy akarunk. Számtalan típus kapható, csak rajtunk múlik, mennyire szeretnénk elbújni.


Mire fi gyeljünk?


Fekvés: Nem mindegy, milyen teraszunk fekvése. A keleti fekvésű reggel vagy napközben, a nagy hőség közepette nyújt legnagyobb élvezetet. A déli árnyékoló nélkül nem használható napsütésben. A nyugati fekvésű teraszok a legkellemesebbek. A lenyugvó nap ereje már nem olyan nagy: élmény egy ilyen teraszon elpihenni vagy vacsorázni. Burkolat: A hibásan kivitelezett teraszburkolat sok mérgelődést és nem kevés kiadást okoz. A leggyakoribb hibák, amelyekkel találkozunk, a feltöredezett járólap, hiányzó fuga, beázás stb. Tudni kell, hogy minden burkolás előtt álló felületnek, így a terasznak is, száraznak, por- és szennyeződésmentesnek kell lennie. Ha ezeknek a követelményeknek megfelel, burkolatunk hosszú időn keresztül megőrzi szépségét. Lejtés: A terasz készítésekor ne feledkezzünk meg a megfelelő mértékű és irányú lejtésről. Rossz lejtés esetén a szigetelés nem elvezeti a vizet, hanem bevezeti a szerkezet rétegei közé, és ez nedvesedést okozhat. Ezért betonozáskor és szigeteléskor többször is ellenőrizzük, merre van a lejtés. Térfogatváltozás: Mivel a hőmérséklet változásával a burkolat térfogata változik, nagy teraszoknál ügyelni kell a dilatációs hézagok kialakítására. Az aljzatbeton dilatációinak vonalában a szigetelést és a burkolatot is dilatálni kell. További szabály a kültéri teraszok esetében, hogy a dilatációs mezők mérete legfeljebb 10–12 négyzetméter lehet. Ha az előírásokat megtartjuk, a burkolat fugái nem repedeznek meg, és a lapok sem törnek el.


Vízterelő


Sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy a víz nem tud akadálytalanul lefolyni, és áztatja a terasz vakolt vagy burkolt oldalát. Ilyenkor idővel leválik a burkolat. Hogy ezt a kellemetlenséget elkerüljük, illesszünk a terasz szerkezetébe egy speciális profi lt, amely eltereli a csapadékot a megfelelő irányba. Szigetelés Minden teraszt szigetelni kell a víz ellen ahhoz, hogy megvédjük szerkezetét a károsodástól. A szakemberek nemcsak bitumenes szigetelést alkalmaznak, hanem kapható már cementkötésű, repedésáthidaló, kétkomponensű, kenhető és víznyomásálló vízszigetelő anyag is. Előnye a bitumenes szigeteléssel szemben, hogy vastagsága csak 2 milliméter, és a burkolatot közvetlenül rá lehet fektetni. Felhordáskor az aljzatnak nem kell tökéletesen száraznak lennie, és bedolgozása is igen egyszerű. Újítsuk fel erkélyünket Cseréljünk padlóburkolatot. Ez a leglátványosabb felújítás. Ügyesen és egyszerűen eltakarhatjuk a kitöredezett járólapokat. Vásároljunk szaküzletben fa járólapokat, melyek mérete általában 40 x 40 cm. Lerakásukkal már el is tűnt a régi megunt padlózat. A készen kapható járólapok előkezeltek, a víz könnyen lefolyik róluk, és nedvesen sem csúsznak. Ha vége a kellemes meleg napoknak, a száraz rácsokat páramentesen becsomagolva tárolhatjuk az erkélyen.


Új járólap


Csak fagyállót és csúszásmenteset vásároljunk. Ha a régi burkolatunk ütögetésre több helyen is kongó hangot ad, jobb, ha eltávolítjuk. Az új járólapokat teljes felületükön fl exibilis és fagyálló csemperagasztóval bekenve fektessük le a talajra, ügyelve a 3 fokos kifelé irányuló lejtésre. Fugázzuk ki őket, a falfelületeket pedig szegélylapokkal védjük a vizesedés ellen. Kent burkolat Ez a legegyszerűbb felújítási mód. A régi felkopott felületre először mélyalapozó réteget kell felhordani. Erre jön a betonfesték vagy a színes műgyanta padlóbevonat. Könnyen javíthatók, és nagy karbantartást sem igényelnek. Itt is fontos a 3 fokos lejtés, és nem ázik fel a falazat, ha a bevonatból jut az oldalfalra legalább 15 cm magasságban.

Ajánló