Segítenek az idegerősítő, nyugtató gyógynövények

Életünk és a stressz

Ha kellemetlenség ér bennünket – pl. lelki megterhelés, valakinek az elvesztése, csalódás, igazságtalanság, de a hirtelen hőmérséklet-ingadozás vagy sérülés hatására is – felborul a lelki egyensúlyunk, szorítást érzünk a mellkasunkban, a szívünk szinte a torkunkban dobog, megfájdul a fejünk, a gyomrunk gombóccá ugrik össze, lépten-nyomon hasmenés kerülget bennünket, stb. Ilyenkor a szervezet a stressz hatására bekapcsolta alkalmazkodóberendezését. A mellékvese elkezdi termelni az adrenalin „harci” hormont, amely felviszi a vérnyomást, a májból kiömlik a véráramba a glikogén (tartalék tápanyagként szolgáló keményítő), hogy legyen energiánk a kellemetlen stresszhatás elviselésére. A megterhelés a központi idegrendszeren keresztül váltja ki ezt a reakciót. Nemhiába mondják egyesek, ha felidegesítik őket, hogy „Felment a pumpám”, vagy „Felment a cukrom.”
Tipikus stresszbetegség például a gyomor- és patkóbélfekély, magas vérnyomás.
A mérsékelt stressz olykor még jótékony hatású is. Figyeljük meg a nyugdíjba vonuló embereket. Akinek nincs kedvtelése, elfoglaltsága, az előbb-utóbb megbetegszik, mert hiányzik neki a mindennapi munka, munkahelyi sikerélmény. Kezdi feleslegesnek érezni magát, üresnek az életét, és depresszióba esik. Pedig annyi minden van, amit korábban, amíg nem volt nyugdíjban, nem tudott megtenni! Jó regényeket olvashat, unokákkal foglalkozhat, kirándulhat, kertészkedhet stb.

Stresszes állapotok
De nézzük meg, hogy Selye János, Komárom szülötte hogyan fogalmazta meg a stresszt. A stresszbetegségnek három stádiumát különböztette meg.
1. Riadóállapot
Az első stádium a riadó, amikor a negatív külső hatásra felfut a vérnyomásunk. Az ősembernek pl. földbe gyökerezett a lába, ha jött a vadállat vagy az ellenség, a szem pupillái összehúzódtak, hogy élesebben lásson, szemügyre tudja venni a támadót, és el tudja dönteni, hogy megvívjon-e vele vagy elfusson. Mi nem futhatunk el a problémák elől. Stressz például számunkra, ha új feladattal bíznak meg bennünket, amely sok gonddal jár, vagy a család olyasmit talál ki számunkra, amibe nem szívesen fogunk. Tehát a stressz a feszültség első stádiumában nagyon magas.
2. Alkalmazkodó állapot
Ekkor már kezdünk megbarátkozni a problémával, és megpróbáljuk megoldani. Ahogy közeledünk a megoldáshoz, úgy csökken bennünk a feszültség, kezdjük visszaszerezni a nyugalmunkat.
3. Feloldódás
Amikor befejeztük a kellemetlen feladatunkat, akkor következik az utolsó stádium, a stressz vége, illetve a stresszhelyzet feloldódása.

A természet patikája
Csak az a baj, hogy még az egyik stressz el sem múlik, már jön a másik. S ha a feszültség napról napra, hétről hétre tart, alkalmazkodóképességünk kimerül, és jönnek a betegségek. Ilyenkor bizalommal fordulhatunk a természet patikájához, azokhoz a gyógynövényekhez, amelyeknek kivonatai és illatai segítik elűzni őket.
stressz leküzdésében elsősorban az idegerősítő gyógynövények vannak segítségünkre. A szintetikus gyógyszerek családjában nincsenek idegerősítő hatásúak, csak nyugtatók és altatók vannak. A nyugtató szintetikus gyógyszerek alcsoportja, az úgynevezett feszültségoldók olyan nyugalmat idéznek elő, mint amikor a szervezetünk természetesen nyugszik meg, és kellemesen érezzük magunkat. Csakhogy ezek a szerek (pl. diazepam, seduxen, nitrazepam) idővel depressziót váltanak ki, azaz azt okozzák, ami ellen alkalmaztuk őket.
A gyógynövények viszont nem okoznak függőséget. Az idegerősítők és illatuk megemeli a küszöböt a stressz negatív hatásai előtt – ezáltal jobban bírjuk a megterhelést, azaz mi fogunk uralkodni a problémán, amely azelőtt nyugtalanságot, feszültséget váltott ki bennünk.

Idegerősítő gyógynövények
A következő gyógynövények hatnak idegerősítőként: citromfű, levendula, rozmaring, orbáncfű, majoránna, angyalfű, macskagyökér, komló (kis adagban, mert nagyobb adagban altató), édeskömény illóolaja, rózsa és jázmin illóolaja, galagonya virága, cickafarkfű virága és orvosi zsálya.
A felsoroltakat nem kell egyszerre használni. Mivel mindenki más alkatú, szervezete állapotához – lelkiállapotához és testi adottságaihoz – kell igazodni. Erre van a szakember, aki meghatározza, hogy kinek mire van szüksége.

Citromfű
A legegyszerűbb, de nagyon hatékony recept a következő: 50 gr. citromfű. Egy kávéskanálnyit leforrázunk 3 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, leszűrjük, és 2-3 adagra osztva fogyasztjuk el egy nap alatt.
A többi gyógyteától eltérően a citromfűtea minél gyengébb, annál hatásosabb. Hatása olyan, hogy zöld diazepamnak vagy seduxennek is hívjuk, mert csökkenti a feszültséget, természetes módon oldja a kellemetlen érzéseket, fejfájást, nyugtalanságot, és elfeledteti velünk a nap kellemetlen pillanatait anélkül, hogy függőség jönne létre. ĺgy hat az illóolaja is, amely nagyon kellemes illatú, és már a kis üvegcsében levő citromfű-illóolaj szagolgatása is nyugtat, ugyanúgy, mint a kellemes, aromaterápiás gyógyfürdő, amikor egy kád meleg vízbe 2–5 csepp citromfű-illóolajat teszünk, és ebben fürdünk. A citromfű illóolaja elfoglalja a bőrben az összes fájdalomérzékelő idegrostot, és az ember áthangolódik a teljes megnyugvásra.
Rozmaring
Akinek alacsony a vérnyomása, annak a citromfű + rozmaringlevél tea alkalmas, mert a rozmaring fokozza a citromfű idegerősítő gyógytulajdonságát, és normalizálja az alacsony vérnyomást. Ezenkívül a rozmaringnak pszichoszomatikus hatása is van, csökkenti a fizikai és a szellemi kimerültség tüneteit.
Recept: 20 g citromfű, 100 g rozmaring. Egy evőkanálnyit forrázzunk le 2,5 dl vízzel, 15 perces áztatás után szűrjük, és naponta szükség szerint egyszer vagy kétszer igyunk 2,5 dl teát. Ha elutazunk valahová, ahol nincs módunkban rozmaringteát készíteni, elég 2-3 csepp rozmaring-illóolajat cseppenteni az ivóvízbe, ha alacsony vérnyomás gyötör bennünket. De az illóolajat belsőleg csak egy-két napig szabad alkalmazni. Külsőleg is – belélegezve vagy az illólámpába csepegtetve – csodákat művel.

Orbáncfű
és más idegerősítők
Ha valakinek magas a vérnyomása, akkor a citromfüvet orbáncfűvel kell kombinálnia, mert az orbáncfű segít az idegeket olyankor megnyugtatni, amikor depressziósak vagyunk, gyomorfekély kerülget bennünket, vagy felszökik a vérnyomásunk.
Ha az eddig említett teák nem bizonyultak hatásosnak, akkor vagy több idegerősítő gyógynövényt kombinálunk, vagy olyanokat, amelyek erősebb hatásúak:
20 g citromfű, 50 g orbáncfű, 50 g levendulavirág, 50 g majoránna, 50 g orvosi zsálya, 50 g édeskömény, 50 g rozmaring, 100 g angyalfűgyökér.
A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket, az orbáncfű gyógyítja a depressziót, a többi gyógynövény pedig növeli az idegerősítő hatást úgy, hogy a feszültségben szenvedő ember újból visszanyeri lelki nyugalmát.

Ajánló