A Pilates gyakorlatok 6 alapelve

Légzés: A mozgásrendszer kulcsa az oldallégzés. Pilates a teljes tüdőt megtöltő belégzést és a tüdőt tökéletesen kiürítő kilégzést szorgalmazta, amely megtisztítja a véráramot, és kiszűri a testből a mérgező anyagokat. Belégzéskor a bordák oldalra, kifelé nyomódnak a has emelkedése nélkül, „a köldök közelít a gerinchez. Kilégzéskor a bordák befelé nyomódnak, közelítenek egymáshoz, és „kanalazzuk a hasat be és fel”. Ez a légzéstechnika lazán hagyja a hasat és egyidejűleg a törzs felső részét is. A mozgás előkészítésekor belélegzünk, a mozgás végrehajtásakor pedig kilélegzünk. Mindig orron keresztül mélyen szívjuk be a levegőt, és szájon át engedjük ki. Mielőtt hozzáfognánk a gyakorlatokhoz, szánjunk néhány percet az oldallégzés gyakorlására.

Összpontosítás: Ne hagyjuk elkalandozni gondolatainkat, összpontosítsunk az elvégzendő feladatra. Gyakorlat közben minden egyes mozdulatnál egy belső párbeszéd vezéreljen és irányítsa testünket. Amikor már szellemi síkon is végig tudunk követni minden egyes gyakorlatot, kezdünk túljutni a tanulófázison. Koncentráljunk arra, hogy mi a helyes, és mi a helytelen. Összpontosítsunk a részletek csiszolására.

Ellenőrzés
: Pilates contrologynak, vagyis az ellenőrzés művészetének nevezte módszerét. Minden mozgássor folyamán gyakorolni és fokozni kell az ellenőrzést. A Pilates-módszer megkívánja a test tudatos ellenőrzését. Minden mozdulatot tervezzünk meg, hogy elkerüljük a sérülést.

Központosítás vagy az erő központja
: Az erőközpont puszta elnevezés, melyet a Pilates-oktató tanárok használnak a hasizmok együttesére, a farizmokra és az alsó hátizmokra. A központosítás valójában a mélyen elhelyezkedő hasizmoknak, a medence belső izmainak és a rekeszizomnak az együttműködése. Úgy is nevezik ezt a területet, hogy erőöv vagy izommag. Tehát az erőközpont nem más, mint az erők eredője és a test többi részének irányítója. A gyakorlatok innen indulnak, és ezt a központot erősítik. Ha a gyakorlatok végzése közben elfelejtenénk erre a központra koncentrálni, akkor helytelenül végeznénk őket. Megerőltetnénk, túlfeszítenénk magunkat, és sérülést is szenvedhetnénk. Ez a központ befolyásolja a helyes testtartást is.

Pontosság
: A pontosság növeli a torna hatékonyságát. Ne csak a gyakorlatok egyszerű elvégzésére törekedjünk, hanem a minél tökéletesebb kivitelezésükre is. 

Folyamatosság
: A Pilates gyakorlása során koncentráljunk az áramlásra, a folyamatosságra. Az egyes gyakorlatok összekapcsolása során is ezt az alapelvet tartsuk szem előtt.  Ha így végezzük a gyakorlatokat, javul a test egyensúlya és koordináltsága.
Irányító nélkül a gyakorlatok kivitelezése ötletszerűvé, az eredmény pedig kiszámíthatatlanná válik.

Ajánló