Szabó G. László

2018. szeptember 20., csütörtök 21:41

Még áll a ház Domonyban, hat kilométerre Aszódtól, a Galga mellett. Ott született, és ott is élt, amíg fel nem költözött a fővárosba. Ott tudott a legjobban aludni, kinyújtózni, paraszti sorban élő gyerektársaival az erdőt járni, lovak közt bátran megállni. Fehérre meszelt, búbos kemencés szobában álmokat kergetni. Fekete tölgyfa asztalon, petróleumlámpa fényénél rajzolni. 

2018. szeptember 13., csütörtök 22:55

Vérig sértve lépett ki a pozsonyi Nemzeti kapuján Jozef Kroner, miután 1984-ben úgy döntött: megválik a társulattól, s nem vállal többé színpadi szerepet az ország első színházában. Az ott töltött huszonhat évad során két főszerep jutott csak neki, s végig úgy érezte: mellékvágányra tolták, mint egy rozsdás mozdonyt.

 
2018. szeptember 7., péntek 01:42

Mindkettőjüknek ott a grund. A Pál utcai fiúk grundja a Vígszínházban. Plusz a gittegylet. Richternek is, akit Csiby Gergely játszik, és Barabásnak is, akit Zoltán Áron. De van egy másik hely is, ahol ők ketten találkoznak. Budapest mellett, a vácrátóti lovas tanyán. Amerikai foltos lova van az egyiknek, baráti alapon, „kölcsönlovon” száll nyeregbe a másik.

 
2018. augusztus 31., péntek 10:27

A szabadkai befutó

 

2018. augusztus 31., péntek 01:01

Mindene megvan ahhoz, hogy uralja a mozivásznat. Megnyerő arc, hibátlan alak, markáns egyéniség. Kovács Tamást elsőként mégsem a filmesek fedezték fel. Nívós sorozatokban lépett a nagyközönség elé, de színpadi szerepeiben is bizonyítani tudta: nemzedékének egyik legígéretesebb tehetsége.

 
2018. augusztus 23., csütörtök 21:37

Három kötettel gazdagította már a kortárs magyar irodalmat Tompa Andrea. A főállásban színikritikusként és a Színház című lap főszerkesztőjeként dolgozó szerző első két kötete (A hóhér háza, Fejtől s lábtól) a pozsonyi Kalligram gondozásában jelent meg, a harmadikat (Omerta) a Jelenkor adta ki. 

2018. augusztus 16., csütörtök 22:27

Újabb történelmi hőst, az igazságharcos Petur bán szerepét kapta az elmúlt évadban Mokos Attila a komáromi Jókai Színházban. Tavasszal filmbemutatója is volt. Martin Šulík A tolmács című alkotásában Jiří Menzel és Peter Simunischek mellett játszott izgalmas szerepet. 

2018. augusztus 9., csütörtök 23:42

Ő az első magyar színésznő, akit az amerikai Variety magazin Európa tíz jeles filmese között jegyez. 2017 hozta ezt az elismerést Tenki Rékának. Idén februárban Berlinben már Európa tíz legígéretesebb fiatal színésze között mutatkozott be. 

2018. augusztus 3., péntek 08:05

Závada Pál nem titkolja: Korniss Péterrel közösen készített portrékönyvének ötletét egy amerikai kötet adta, amelynek szerzői fekete honfitársaik arcképeit állították egymás mellé. A két szerző (író és fotográfus) azzal a céllal fogott neki a kötet létrehozásának, hogy bemutasson néhányat azok közül a sikeres afroamerikaiak közül, akik sok küzdelem árán nem keveset adtak az Egyesült Államoknak, s ezzel együtt a világnak is.

 

2018. augusztus 2., csütörtök 21:41

Tiszta tekintetű, fényes intellektusú, elegáns megjelenésű színész volt Farády István. Hősalkat. A legszürkébb hétköznapokban is egy itt felejtett, szemüveges herceg. Vonzó egyéniségével gyorsan megszerettette magát. Főiskolai osztálytársai körében ugyanúgy, mint később, azokban a társulatokban, amelyekhez évek kötötték. 

Oldalak

Feliratkozás Szabó G. László csatornájára