A koszorútól a girlandig

A felfüggeszthető, és egyéb díszek külön hangulatot varázsolnak otthonunkba már az ünnepek előtt is, és még meghittebbé, ünnepélyesebbé teszik a karácsony varázsát.

Rengetegféle díszítést, koszorúkat, gyertyákat és gyertyatartókat, asztali- és ajtódíszeket, karácsonyfadíszeket stb.-t lehet kapni a boltokban, a kirakodásokon, különböző árkategóriákban. Viszont ha nincs ilyesmikre elég anyagi keretünk, vagy jobban tetszenének a saját magunk által készített díszek, megalkothatjuk mi is saját karácsonyfa- és lakásdíszeinket.
A készítésüknél törekedjünk az egyszerűségre, de emellett persze fontos a csillogás, a látvány is. Használjunk természetes anyagokat. Például csinálhatunk szalmakoszorú alapot, és dróttal vagy ragasztóval, szalaggal rögzíthetjük rá a különböző kellékeket, díszeket. Fenyőágakat, tobozokat, apró gömböket, csengőket, gyertyákat, ezüstpapírral bevont gyufásdobozokat, amik mini ajándékcsomagoknak tűnnek… Díszíthetünk különféle örökzöldekkel, borostyánlevéllel, tobozokkal. Használhatunk színes szalagokat, gyertyákat, szárazvirágokat, előre elkészített kis dísztárgyakat (szívecskék, apró csomagok, zsákocskák, csillagok, egyéb alakzatok), de alkalmazhatunk különféle műanyagból készített gyöngyöket, kisebb tárgyakat, vagy magunk sütötte mézeskalács figurákat. Felfüggesztéshez színes szalagot, madzagot használhatunk, de ne legyen nagyon tarka az összhatás. A díszeknél talán jobb a zöld színű madzag, cérna, ami nem tűnik ki az ágak közül A gömböket szalagok, masnik is helyettesíthetik. A lelógatott arany vagy ezüstzsinórra pedig tobozt, narancsot, almát tehetünk.
Karácsonyi girland
Az egész lakás hangulatát feldobja az ajtót körbevevő vagy az ajtó, ablak, esetleg komód felett függő girland. A díszítés akkor lesz szép, ha dús hatást mutat. Ezt úgy lehet elérni, ha a tervezett girland hosszánál kétszer hosszabbat készítünk.
Ehhez a különböző ágakat, gallyakat jól egymáshoz kell erősíteni. Erre a célra gyakorlatilag bármilyen drót vagy nem feltűnő színű spárga megfelel. Amikor kész az ág kígyó, hajtsuk félbe, így érhetünk el dúsabb hatást. Díszítésnek lehet használni fagyöngyöt, szalagot, karácsonyfadíszeket, habláncot, vagy apró fa, papír, hungarocell, vagy mézeskalács díszeket.
A girland alapanyaga az erdeifenyőn, lucfenyőn, vagy a tuján kívül, lehet még krepp papírból például úgy, hogy a kreppcsík mindkét szélét sűrűn bevagdossuk, majd a kiengedett csíkot megtekerjük. Lehet alufóliából is kivágni nagyobb köröket, majd kb. 1 - 1, 5 centis széles sávban spirálisan elvágni, a csigavonal végén egy kicsit vastagabb részt meghagyva. ĺgy egy hosszú, csillogó spirált kapunk. l

Ajánló