A teremtés koronái a tükör előtt

Modern férfikozmetika

A férfiak a testápolást túlságosan félvállról veszik. Ez azonban nagyon rövidlátó gondolkodás: a nők igencsak viszszataszítónak tartják a szúrós, borostás arcot és a tisztátalan bőrt, hogy az ápolatlan kézről és lábról már ne is beszéljünk!
A férfi-szépségápolásról Putz Vera kozmetikust kérdeztük:
Egy férfi soha nem öregszik, illetve elég, ha egy fokkal szebb az ördögnél – tartották nagyanyáink. Ez a megállapítás már rég nem igaz…
– Természetesen nem, hiszen a jó megjelenéshez hozzátartozik az ápolt külső. Az viszont igaz, hogy a férfi bőrének struktúrája más, mint a nőé, így valóban később öregszik, később jelennek meg a ráncok rajta. Csak hát a borotválkozás a bőrt elvékonyítja, megviseli, s az idővel érzékennyé, petyhüdtté válik. Férfiak esetében tehát az öregedés később következik ugyan be, de hirtelen jelentkezik, és gyorsabb lefolyású, mint a nőknél – nem beszélve a dohányzók bőréről.
A nők zöme az arca alapján ítéli meg a férfit. Tudatában lehetnek ennek a férfiak?
– Sajnos, a borotválkozással a legtöbben letudottnak tekintik a szépségápolást. Pedig egy jó arctisztítás, egy frissítő maszk és egy kifejezetten férfiaknak készült arckrém csodákat tehet. A női kozmetikumok legtöbbjét férfi változatban is meg lehet kapni, ezek puhítják, tonizálják, hidratálják, simítják, nyugtatják a bőrt.
Milyen problémával megy el egy férfi a kozmetikai szalonba?
– Sajnos, a tapasztalataim azt mutatják, hogy csak akut bőrproblémával, pl. begyulladt aknékkal, pattanásokkal fordulnak kozmetikushoz, leggyakrabban csak serdülőkorban. A férfiaknak csupán egy töredéke tartja fontosnak a rendszeres arcbőrtisztítást, szépségápolást. Pedig a dehidratálódást, ráncosodást meg lehet előzni, le lehet lassítani. Jóval többen járnak szoláriumba, holott a szolárium köztudottan öregíti a bőrt.
Az arcápoláson kívül mire kell még ügyelniük az erősebb nem képviselőinek?
– Fokozatosan, türelemmel minden férfi rávehető arra, hogy többet törődjön az arcával, testével. Először talán meg lehetne kedveltetni vele valamilyen illatot. Egy kellemes, fűszeres vagy vérpezsdítő illat – testápoló, tusfürdő, after shave – igazán jó eszköz lehet a magasabb fokú testápoláshoz, a szépségápoláshoz vezető úton.
Milyen illatokat ajánlana férfiaknak?
– A választék óriási, a friss, mentolos, fűszeres, érzéki, virág- vagy gyümölcsillatok között mindenki megtalálhatja az egyéniségéhez illőt. A ápolatlansággal járó izzadság- vagy testszagot azonban nem lehet illatszerrel ellensúlyozni.
Mi minden tartozik a férfitestápoláshoz?
– A mindenre kiterjedő testápolás a hajnál kezdődik, és a lábujjaknál ér véget. A férfiak nagy többsége ezt talán túlzásnak tartja, de pl. a testszag, az ápolatlan kéz elriasztja a nőket. A kéz ápoltságának megtartásához pedig csak minimális odafigyelésre van szükség. A kezet meg kell mosni meleg, folyékony szappanos vízben, a körmöket ki kell tisztítani, a bőrfelnövéseket visszatolni, reszelővel a körmöt megformálni, és kézkrémet kell használni. Ami érvényes a férfiak kezére, még inkább vonatkozik a lábakra.
Végezetül még azt is el kell mondanom, hogy az ápolt külső, a jó megjelenés magabiztosabbá, sikeresebbé tehet egy férfit, de a helytelen életvitel, a rossz étkezési szokások, a felborult napirend, az alkohol, a cigaretta stb. gyorsítja az öregedést, s ha egyszer valaki elveszíti lelki egyensúlyát, vitalitását, az az arcán is meglátszik.

Ajánló