Vélemény és háttér

Díjat osztani hálás feladat. Főként, ha a díjosztó szabhatja meg, kinek jár a kitüntetés. Felterjesszelek, ne terjesszelek? Megérdemled? Ha megkaptad, légy hálás! 

21
1989-ben a nyugatiak csodájára jártak a Közép-Európában történt békés rendszerváltásoknak. Mára azonban értetlenül állnak a V4-eknek az európai integrációval, a liberális és demokratikus intézményekkel szembeni sajátos magatartása láttán.
10
Mélyen meg vagyok győződve, hogy eljön az a nap, amikor sikerül nekünk, és Varsó olyan lesz, mint Budapest – mondta Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke 2011-ben.
69
Kedélyes hangulatban mondta el szokásos tusványosi beszédét Orbán Viktor. Kampánybeszéd volt, amit egy pillanatra sem rejtett véka alá: nyíltan hívta szavazni a jövő tavaszi választásokra az erdélyi magyarokat.
1
A világ egyre posztmodernebb és egyre érthetetlenebb. Az izraeli miniszterelnök meglátogatta Orbán Viktort, aki nemrég az antiszemitára hangolt Soros-ellenes kampányával irányította magára ország-világ figyelmét.
13
„Európa nem szupermarket” – ezekkel a szavakkal vette kezelésbe Macron a közép-európai államokat röviddel beiktatása után.
29
A migráció kifejezést hallva manapság többnyire az Európába bevándorló ázsiai és afrikai emberek tömege jut az eszünkbe. Emellett eltörpül az úgynevezett rejtett migráció. 
Bevallom, mindig is irritált a Linkin Park. Pontosabban: az elejétől fogva haragudtam rájuk, amiért egy jól kitalált és tökéletesen kivitelezett üzleti vállalkozást nyomtak le a tizenévesek torkán. 
32
Zajlik a nyári szlovák fesztiválszezon, ami a szlovák kultúra legszerethetőbb oldala. Nincs ugyanis komolyabb rendezvény nemzetközi mezőny nélkül: a fesztiválok Szlovákiája meglehetősen rajong a külföldért, a szomszédaiért.