Kultúra

Kapolcs |
Boborján és Anti bácsi megformálójának kalandos és abszurd momentumokkal tarkított életéből akár film is készülhetne. 
Helsinki | Dome Karukoski finn rendező forgatja a J.R.R. Tolkienről (1892-1973) szóló életrajzi filmet Hollywoodban - közölte a Helsinki Filmi produkciós cég.
Ismét Avignonban tölti a júliust az Ifjú Szivek Táncszínház. A közönség érdeklődése lankadatlan, szinte minden este telt ház, vastaps.
Luc Besson filmjeivel sok világot bejárt az óceán mélyétől indulva a világűrig eljutva. Közülük néhányat maga alakított ki a vásznon különleges atmoszférákkal, figurákkal, lényekkel. A Valerian és az ezer bolygó városa című sci-fi akció-filmjével is új világokba vezet el.
Kapolcs | Idén is közel hatvanezren látogattak el az első három nap alatt a Művészetek Völgyébe. Július 21-23. között, a fesztivál első három napján, harmincezren célzottan a programok miatt érkeztek a Völgybe. 
Szombat este hatalmas veszteség érte a szlovák néptáncot. Elhunyt Štefan Nosáľ, a Lúčnica együttes legendás vezetője, koreográfusa, a hazai népi kultúra egyik legnagyobb tudású szakembere.
Magyar színpadon másodszor rendezett prózai művet Szabó István, az Oscar-díjas Mephisto alkotója.
Bukarest | Életének 80. évében elhunyt szombaton Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész, kritikus és szerkesztő, a kolozsvári Korunk folyóirat volt főszerkesztője.
Budapest | Ötven éve, 1967. július 22-én halt meg Kassák Lajos Kossuth-díjas költő, író, képzőművész, a magyarországi avantgárd egyik legjelentősebb alakja.