Szászi Zoltán

2017. augusztus 17., csütörtök 21:54

Egy alig valamivel több mint kétszáz lakosú kisközségben is van élet! Még ha a peremvidéken van is, még ha messze esve a fővárostól meg minden központtól kissé hátrányos is a helyzet, még ha másokhoz képest aprópénzből gazdálkodik is!

 

2017. augusztus 11., péntek 00:39

Szlovákia legkellemesebb klímájú városának tudni Párkányt, a csodálatos természeti környezetben fekvő kistérségi központot. Ahol sok minden emlékeztet az idegenforgalomra, és ahol a mostani városvezetés távlatokban gondolkodva egy kellemes, biztonságos, gazdag, magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló települést, dinamikus kulturális és társadalmi életet élő polgárokkal teli várost képzel el.

 

2017. augusztus 3., csütörtök 23:56

Észak- és Dél-Gömör közti vasúti és közúti csomópont, kistérségi gazdasági gócpont, a Gortva mente régió természetes központja. Ez mind Feled.Első írásos emléke 1274-ből származik, bizonyos feltételezések szerint már az I. László király birtokösszeírásában.

2017. július 27., csütörtök 22:30

Kevés olyan szlovákiai magyar község van, amelynek első írásos emléke nyolc évszázadnál korábbi. Az egyik ilyen a Garam és a Duna összefolyásánál elterülő Nána. Mintegy 1200 lakója néhány hete ünnepelte a falu első írásos emlékének 860. évfordulóját.

2017. július 14., péntek 17:53

Mesét írni jó! Hogyan is kezdjem? Legyen kezdésnek a megszokott formula! Meg benne a mesében is legyenek ilyen frázisok. Sok megszokott szöveg sokat elmondogatva még a végén igazsággá válik. Vagy nem? Vagy mégis? Nocsak, meséljünk!

2017. július 7., péntek 00:38

Kellemes kisváros képét mutatja, pedig hivatalosan csak nagyközség Pelsőc, az egykori Gömör megye volt székhelye. Ahol a dolgok mostanra már jó felé fordultak, néhány nehéz év után újra elindulhat a fejlődés.

 

2017. június 30., péntek 16:27

Az Ipolyságot Zólyommal összekötő főút az egykori Hont megye egyik nevezetes, igen takaros községén, Felsőszemeréden halad át. Ahol érdemes megállni!

 

2017. június 22., csütörtök 22:31

Négy év múlva első írásos emléke keletkezésének 800. évfordulójára emlékezik a település, ami országos viszonylatban is ritkaságszámba menő esemény lesz! Jánosinak, a Rima partján lévő községnek gazdag a múltja, és van jövőképe.

2017. június 16., péntek 00:18

Életét évszázadok óta a kő, a fa, a papírgyár s a vasút határozta meg. Ma egyformán kiemelt gondot fordít hagyományainak ápolására és a jövő nemzedékek oktatására, nevelésére, művelődésére. A mai Gömörhorka területén egykor két falucska állott.

 

2017. június 9., péntek 01:25

A folyóvizek által formált szinte már bukolikus táj, az Ung-vidék egyik legnépesebb nagyközsége Csicser. Lakosainak több mint 90 százaléka magyarnak vallja magát. Egy, a fővárostól és a nagyvárosoktól távoli, mégis életerős, fejlődő településre invitáljuk az olvasót.

Oldalak

Feliratkozás Szászi Zoltán csatornájára