Falukép

2017. június 22., csütörtök 22:31

Négy év múlva első írásos emléke keletkezésének 800. évfordulójára emlékezik a település, ami országos viszonylatban is ritkaságszámba menő esemény lesz! Jánosinak, a Rima partján lévő községnek gazdag a múltja, és van jövőképe.

2017. június 16., péntek 00:18

Életét évszázadok óta a kő, a fa, a papírgyár s a vasút határozta meg. Ma egyformán kiemelt gondot fordít hagyományainak ápolására és a jövő nemzedékek oktatására, nevelésére, művelődésére. A mai Gömörhorka területén egykor két falucska állott.

 

2017. június 9., péntek 01:25

A folyóvizek által formált szinte már bukolikus táj, az Ung-vidék egyik legnépesebb nagyközsége Csicser. Lakosainak több mint 90 százaléka magyarnak vallja magát. Egy, a fővárostól és a nagyvárosoktól távoli, mégis életerős, fejlődő településre invitáljuk az olvasót.

2017. január 5., csütörtök 22:21

Hodos dinamikusan fejlődő település a járási székhely, Dunaszerdahely tőszomszédságában. Mivel ebben a községben mindig történik valami, Balódi László polgármestert leginkább az utóbbi két évről kérdezzük.

2016. december 16., péntek 00:02

Két esztendeje küzdelmes hétköznapokról számoltunk be az alsó-csallóközi Baka településről írt riportunkban. Az írásnak volt némi utóélete, mert az akkor leírtakkal ellentétes véleményt fogalmaztak meg a 2014 novemberében leváltott polgármester ellenfelei.

2016. december 9., péntek 10:30

Kevés hasonlóan virágzó községet találnánk Dél-Szlovákiában, mint Nyékvárkony. A Csallóköz szívében fekszik, közel a járási székhely, a főváros sem esik túl messze, Győr egy ugrásnyira van.

2016. december 2., péntek 01:23

Almágy a dimbes-dombos Gömörország déli részének egyik meghatározó, központi települése a kicsivel több mint hétszáz lakosával. Innen csak egy ugrásnyira van az országhatár.

2016. november 24., csütörtök 22:05

A költői elnevezésű Páris-patak völgyében, a Garammenti-hátság dombjai alatt fekvő, nagy történelmi múltra visszatekintő Csúz községet az Érsekújvári járás peremén találjuk. Nyolc éve jártunk itt, és már akkor pozitív változásokról számolhattunk be.

2016. november 11., péntek 01:39

Andód nevének hallatán a legtöbb embernek Czuczor Gergely jut eszébe: itt született jobbágycsalád sarjaként (ami nem jelent automatikusan szegénységet, hiszen a család tehetős volt), s Istvánnak keresztelték; a Gergely nevet bencés szerzetesként kapta.

 

2016. november 4., péntek 01:31

Vannak települések, amelyek szerencsésnek mondhatják magukat. A Dunaszerdahelyhez közel fekvő Nagymadot is közéjük sorolhatjuk. Mert hiába trükköztek vele az elvtársak és ítélték halálra, amikor nem sorolták a „fejlődésképesek” sorába.

Oldalak

Feliratkozás Falukép csatornájára